05.10.2016

Un alt proiect împotriva discriminării demarat de Asociația „Semper Musica” Tecuci


 Mișcarea internațională Săptămânile acțiunilor „Oamenii fotbalului” ajunge anul acesta și în România, urmând să fie implementată la nivelul județului Galați


Asociația Semper Musica Filiala Tecuci anunță lansarea proiectului internațional, inițiativă finanțată de Rețeaua Internațională FARE și organizată în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Galați, Consiliul Județean al Elevilor Galați și Federația Română de Fotbal. 

Mișcarea internațională Săptămânile acțiunilor „Oamenii fotbalului” își dorește să atragă atenția comunităților în care se organizează acțiuni sportive asupra discriminării din fotbal, să dezvolte un front comun la acest nivel și să identifice idei și practici care să reducă marginalizarea și excluderea.

Proiectul organizat de Asociația Semper Musica Filiala Tecuci sub umbrela FARE își propune să identifice 27 de liceeni, de la nivelului județului Galați, pe care să îi formeze în diferite problematici legate de discriminare, educație non-formală și strategii pentru organizarea de meciuri de fotbal, urmând ca aceștia, ulterior taberei de formare, să organizeze 27 de evenimente publice care să îmbine fotbalul și diferite problematici, într-un mod cât mai neconvențional, pentru atragerea atenției cetățenilor asupra nivelului de discriminare din fotbal și nu numai.

Proiectul vine în contextul în care, în România, în 2015, conform Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, percepția dominantă cu privire la grupurile discriminate face referire, în primul rând, la persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA (65%), persoanele dependente de droguri (57%) și persoanele cu dizabilități fizice și psihice (55-56%). Peste jumătate dintre respondenții studiului CNCD au indicat aceste categorii ca fiind discriminate mult și foarte mult în România. Conform FRA – Fundamental Rights Agency, în multe sporturi organizate la nivelul Uniunii Europene, minoritățile și migranții sunt slab reprezentați, în mod special, la nivelul pozițiilor de management ale organizațiilor sportive. În ceea ce privește rasismul din fotbal, fanii sunt de cele mai multe ori responsabili pentru incidentele cauzate de rasism. De asemenea, aceste tipuri de incidente au loc și printre jucători, cu precădere în sporturile practicate de amatori.

Mădălin Ianuș, Director Executiv al Asociației Semper Musica Filiala Tecuci, menționează: „Suntem onorați să fim selectați pentru organizarea acestei mișcări în România și sperăm ca liceenii selectați nu numai să organizeze evenimente cu impact major, ci să și ducă mesajul mișcării mai departe. Proiectul pentru care am obținut o finanțare din partea FARE va lupta cu discriminarea de orice tip prin organizarea de evenimente neconvenționale în combinație cu meciuri de fotbal. De exemplu, un licean ar putea organiza un meci de fotbal între părinți și copiii lor – mamele cu băieții vs. tații cu fetele – și o expoziție de imagini despre violența domestică și discriminarea de gen. Vom încerca ca toate cele 27 de evenimente să fie bazate pe imensa imaginație și creativitate ale tinerilor și astfel să reușim să mai reducem din nivelul de discriminare din România”.


Florin Șari, Manager Responsabilitate Socială și Bună Guvernanță, Federația Română de Fotbal, menționează: „Fotbalul este un vehicul educațional prin excelență, prin valorile pe care se bazează și prin virtuțile pe care le educă. Mai mult, fotbalul dezvoltă calități și modelează comportamente într-un sens benefic, dacă acestea sunt educate cu bună-credință și cu responsabilitate. Stimularea implicării copiilor și tinerilor în fenomenul fotbalistic, depășirea cu mingea la picior a barierelor de orice formă, celebrarea victoriei și a campionilor sunt ingredientele acțiunii pozitive în palierul combaterii discriminării, a rasismului și a discursului instigator la ură, pentru UEFA și FRF în egală măsură”.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu